installatienetwerk-nederland-nieuws-VvEBankrashof-hoofd

VvE Bankrashof bespaart met HR-ketels en zonneboilersysteem

VvE Bankrashof 84-132 in Amstelveen hecht veel waarde aan de verbetering van haar complex. De kopgevels zijn geïsoleerd en de VvE is overgestapt op een digitaal liftsysteem. Daarna verdiepte bewoner Hans Kranendonk zich in de mogelijkheden van vervanging van de verouderde verwarmingsinstallatie. Hij kwam - in overleg met INN-lid Gasservice Noordholland - uit bij een combinatie van twee staande aluminium lichtgewicht Buderus HR-ketels en een zonneboilersysteem.

Hans Kranendonk: “Daarmee beschikken we over een comfortabel, energiebesparend en duurzaam systeem. Ons complex, dat 48 appartementen bevat, stamt uit 1970, dus er waren genoeg besparingskansen. Met de oude installatie verstookten we ca. 80.000 m3 gas per jaar. De twee grote gietijzeren ketels met een totaalvermogen van 468 kW, die samen met vier aan een platenwisselaar gekoppelde boilers (totale inhoud 2.000 liter) voor verwarming en warm water zorgden, werden gecompleteerd door een stadsverwarmingvoorziening.”

Gasservice Noordholland maakte een analyse van de installatie waarbij het uitgangspunt was: vervanging van de oude ketels door een HR-installatie. Omdat HR-ketels het hoogste rendement opleveren bij een zo laag mogelijke retourtemperatuur, werd het contract met de stadsverwarming opgezegd. Daarna kreeg de VvE drie opties voorgelegd. De Buderus HRketels in cascadeopstelling vormden daarvan de basis. Uiteindelijk koos de VvE voor de combinatie van de ketels met een module voor het modulerend aansturen van de ketels én een Nefit-zonneboilersysteem.

Altijd warm water

Projectleider Chris Roos van Gasservice Noordholland: “Daarmee beschikt de VvE over gescheiden circuits voor verwarming en warm water. Vroeger moesten de ketels altijd op volle toeren draaien om het tapwater warm te houden. Nu leveren de ketels alleen op basis van de warmtevraag en die is een flink deel van het jaar lang niet zo hoog. Het zonneboilersysteem staat daar los van en het zorgt ervoor dat er altijd voldoende warm tapwater is. We hebben vijf zonnecollectoren op het dak geplaatst. Drie van de vier bestaande boilers van elk 500 liter zijn blijven staan en er is een voorschakelvat van 500 liter bijgeplaatst. In plaats van de oorspronkelijke 2.000 liter hoeft er nu nog maar 1.500 liter water opgewarmd te worden. Er zijn dus op verschillende fronten energiebesparingen gerealiseerd.”

Terugverdientijd vijf jaar

Het bestuur loodste het voorstel om de installatie te vervangen moeiteloos door de Algemene Ledenvergadering, vertelt Hans Kranendonk: “Dat heeft natuurlijk alles te maken met de verwachte besparingen en het feit dat de investering in zo’n vijf jaar tijd wordt terugverdiend. Op het totale jaarlijkse gasverbruik besparen we nu ca. 20 %. Dit is met inbegrip van de m3’s die nodig zijn voor de warmwaterbereiding. In de zomermaanden, wanneer er geen warmte voor de cv nodig is, zorgen in eerste instantie de zonnecollectoren en de zonneboiler voor het warme water. Op zonnige dagen scoren we hier ca. 50 % besparing. “

René van der Wijst, directeur van Gasservice Noordholland: “Duurzame combinaties als deze worden snel populair vanwege de forse energiebesparingen en de gunstige terugverdientijd. Steeds meer VvE’en kijken verder dan alleen de vervanging van de ketel, en een verhaal als dat van de Bankrashof gaat snel rond. Dat blijkt wel uit het feit dat we inmiddels bij een VvE in de buurt een identiek systeem hebben geplaatst.”

Foto: v.l.n.r. Hans Kranendonk (VvE Bankrashof), Chris Roos (Gasservice Noordholland), Marcel van Waveren (Nefit) en René van der Wijst (Gasservice Noordholland) zien de populariteit van energiebesparende installaties snel toenemen.
installatienetwerk-nederland-nieuws-VvEBankrashof-rechts


Top