installatienetwerk-nederland-nieuws-janvanriebeeck-hoofd

Energiebesparing dankzij cascadesysteem: VvE Jan van Riebeeck is overtuigd!

De collectieve verwarmingsketel van VvE Jan van Riebeeck in Hilversum (24 vierkamerappartementen) was in februari 2011 al zo’n 23 jaar oud. Het verbruik was ook wel erg hoog, constateerde administrateur Dick Stobbe, wiens zoon een appartement in het gebouw bewoont. De VvE ging akkoord met het voorstel om de ketel te laten vervangen. In overleg met verkoopadviseur Piet Bogaard van Bos Installatiewerken in Utrecht werd gekozen voor drie nieuwe HR¬ketels in cascadeopstelling.

Wij streven naar een langdurige relatie met de installateur”, vertelt Stobbe, die vorig jaar in VvE Magazine een artikel las over het VvE Installatienetwerk Nederland. “Na mijn bezoek aan Bos Installatiewerken (aangesloten bij het VvE Installatienetwerk Nederland) hebben we besloten om onze ‘huisinstallateur’ vaarwel te zeggen en in zee te gaan met dit bedrijf. Tot volle tevredenheid, want de afspraken zijn stipt nagekomen en ik zie nu (zes maanden nadat het systeem is opgeleverd) al 15 à 20 procent besparing op het gasverbruik.”

Cascade

Piet Bogaard: “Een cascadesysteem is een verwarmingssysteem waarbij meerdere HR CV ketels parallel worden geschakeld om een groter vermogen te realiseren. Het is heel geschikt voor grote gebouwen die een meer dan gemiddelde warmtebehoefte hebben, zoals hotels, kantoren én appartementengebouwen. Bij de VvE Jan van Riebeeck bleek een cascadeopstelling van twee Nefit Topline 70 ketel het beste én het voordeligste systeem. Bovendien heb je bij deze opstelling meer zekerheid: als er een probleem is met één ketel, nemen de andere twee het over.

Er is veel ruimtewinst geboekt. We hebben de drie ketels zo dicht mogelijk bij de bestaande schoorsteen geplaatst en ze zijn aangesloten op de bestaande installatie. Er moesten ook drie nieuwe rookgasafvoeren worden aangebracht die geschikt waren voor HR ketels. Deze produceren veel condens doordat ze efficiënt stoken. Het zijn kunststof afvoeren geworden die in de bestaande bouwkundige afvoerkanalen zijn aangebracht. De ketels hebben een weersafhankelijke (buiten) regeling gekregen en we hebben de ‘Eerste Bijzondere Inspectie’ (EBI) uitgevoerd. Bij de EBI wordt gekeken naar de veiligheids- en milieuaspecten. Daarvoor hebben we ook bouwkundige aanpassingen uitgevoerd. De VvE weet dus zeker dat ze een veilig systeem heeft dat aan alle milieueisen voldoet.”

Efficiënt stoken

Dick Stobbe constateerde al snel na de oplevering dat er veel efficiënter gestookt wordt. Hij vertelt: “De nieuwe ketels stoken op een veel lagere temperatuur dan het oude exemplaar. Bovendien is er maar één ketel in gebruik als er weinig vraag naar warmte is. Toen het in februari van dit jaar opeens heel koud werd, werkten de drie ketels op volle kracht. Omdat ze moduleren, zijn er geen pieken en dalen meer. De radiatoren worden ook veel gelijkmatiger. Trouwens: de eigenaren kregen ook de mogelijkheid om ter besparing van energiekosten tegen aantrekkelijke condities door Bos thermostaatkranen op de radiatoren te laten aanbrengen”, vertelt de enthousiaste administrateur.

Bron: VvE Magazine augustus 2012


Top